Program Perumahan Rakyat (PPR) Untuk Golongan B40

71 265,285

Program Perumahan Rakyat (PPR) untuk golongan B40 merupakan inisiatif kerajaan untuk membantu golongan berpendapatan rendah memiliki tempat tinggal yang selesa.

Inisiatif yang sangat bertepatan dalam usaha untuk mengurangkan masalah setinggan.

Projek perumahan ini melibatkan beberapa agensi kerajaan iaitu Jabatan Perumahan Negara, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Program Perumahan Rakyat (PPR) untuk golongan B40 ini terdiri daripada 2 kategori iaitu:

  1. Program Perumahan Rakyat (PPR) Disewa
  2. Program Perumahan Rakyat (PPR) Dimiliki

Bagi program PPR Disewa, golongan yang berpendapatn rendah dari golongan B40 dapat meyewa rumah PPR dengan kadar sewa yang sangat rendah iaitu RM124. Program ini telah di perkenalkan sejak tahun 2002 lagi.

Manakala bagi program PPR Dimiliki, keraajana telah meletakkan harga yang rendah iaitu RM35,00 seunit di Semenanjung Malaysia dan  RM42,00 seunit di Sabah dan Sarawak.

Tujuan kerajaan meletakkan harga rendah untuk program perumahan ini adalah untuk memastikan golongan B40 berpeluang untuk memiliki rumah mereka sendiri.

Setiap rumah yang di bina di bawah program PPR akan mengikut spesifikasi perancangan dan rekabentuk yang telah di tetapkan oleh Standard Perumahan Kebangsaan bagi perumahan kos rendah rumah pangsa (CIS3:2005).

A large building

Description automatically generated

Ciri-ciri Rumah PPR adalah:

  • Rumah yang terletak di kawasan bandar – PPR jenis bertingkat yang mempunyai 5 hingga 18 tingkat
  • Rumah yang terletak di awasan pinggir bandar – PPR jenis rumah teres
  • Keluasan rumah lebih kurang 700 kaki persegi
  • Rumah PPR mempunyai 3 bilik tidur, 1 ruang tamu, 1 ruang dapur dan 2 bilik air.
  • Kemudahan asas lain yang di sediakan di perumahan PPR adalah :
  • Dewan Komuniti/Ruang Orang Ramai
  • Surau/Ruang Solat
  • Gerai Makan/Ruang Niaga
  • Tadika
  • Kemudahan OKU
  • Taman Permainan/Kawasan Lapang
  • Rumah Sampah

Syarat kelayakan untuk memohon Rumah PPR

  1. Warganegara Malaysia
  2. Berumur 18 tahun ke atas
  3. Pendapatan isi rumah di bawah RM 3,000.00 sebulan
  4. Pemohon belum memiliki rumah
  5.  Mengikut syarat-syarat tambahan yang ditetapkan oleh kerajaan negeri

Cara membuat pemohonan Rumah PPR

Pemohonan Rumah PPR boleh di buat melalui Setiausaha Kerajaan Negeri atau Pihak Berkuasa Tempatan.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi:

Jabatan Perumahan Negara

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan

Aras 35, No.51, Persiaran Perdana

Presint 4, 62100 Putrajaya

No. Telefon     : 603-8891 4040 (Bahagian Pengurusan Perumahan)

Selain itu, pemohonan juga boleh dibuat secara online melalui website : https://sprn.kpkt.gov.my/user/register

[KEMASKINI 9/7 – PPR Dimiliki Buat masa ini Sudah Ditutup Untuk Permohonan. Boleh buat Permohonan PPR Disewa sahaja . Dan sekiranya ada update lagi, kami akan kemaskini semula]

Baca juga: Cara Buat Permohonan Rumah Mesra Rakyat (Plus) 2020

Langkah 1: Daftar Akaun Pemohon

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

Anda perlu mendaftar akaun pemohon terlebih dahulu untuk log masuk. Masukan detail seperti:

  1. Nama Penuh
  2. No Kad Pengenalan
  3. E-mail

Kemudian klik butangn “Daftar”

Langkah 2 : Pendaftaran Berjaya

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

Setelah pendaftaran anda berjaya. Anda perlu semak email untuk pengaktifan akaun.

Langkah 3: Aktifkan akaun Sistem Pengurusan Perumahan Negara (SPRN)

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

Klik link yang terdapat dalam email untuk aktifkan akaun dan kemaskini kata laluan untuk akaun anda.

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

Kemaskini kata laluan untuk akaun anda .Kemudian tekan butang “Simpan”

A screenshot of a social media post

Description automatically generated

Log masok pemohonan menggunakan no kad pengenalan dan kata laluan yang anda create tadi.

Langkah 4 : Pilih Skim yang anda ingin buat pemohonan

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

Terdapat 4 jenis skim yang anda boleh pilih di website SPRN, antaranya ialah:

  1. Skim PPR Disewa
  2. Skim PPR Dimiliki
  3. Skim Rumah Transit
  4. Skim Myhome

Sebelum membuat pemohonan Program Perumahan Rakyat (PPR) untuk golongan B40, sila baca syarat dan kelayakan terlebih dahulu. Kemudian klik Skim yang anda ingin pilih.

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

Sekiranya anda ingin membuat pemohonan Rumah PPR Dimiliki klik butang “Pilih Skim PPR Dimiliki”

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

Seterusnya lengkapkan borang pemohonan dan muat naik dokumen-dokumen sokongan yang diperlukan. Setelah selesai mengisi semua detail anda perlu membuat pengesahan dan hantar borang pemohonan.

Semoga perkongsian ini dapat membantu anda membuat pemohon rumah dibawah Program Perumahan Rakyat (PPR) untuk golongan B40.

Join Channel Telegram dengan update pantas!

71 Comments
  1. TengkuRusdi Rusdi says

    Tengku Rusdi Bin Tuan Hassan kampung taweh pasir Puteh kelantan

    1. aksesinfo says

      nanti rujuk website ni https://sprn.kpkt.gov.my untuk apply rumah skim perumahan

  2. TengkuRusdi Rusdi says

    Teramat sesuar untuk rakyat yang tidak berkemampuan yg hilang sumber pendapatan

    1. aksesinfo says

      Sebenarnya kerajaan ada sediakan banyak inisiatif untuk bantu rakyat.. nanti boleh apply yg mana bersesuaian dgn kategori tuan 🙂

      1. Suresh a l ratnasingam says

        Saya nak mohon sewa beli.. Area penang island Saya berhasrat memiliki rumah sendiri Sekarang masih sewa sebulan rm400ratus umur saya 42.tahun dan saya adalah oku disebabkan kemalanggan Jalan raya pada tahun 2000 menjadikan ketidakupayaan saya untuk berkerja. Bini saya kerja sendiri gaji lebih kurang 1000 ribu sebulan .dengan dua orang anak 3tahun dan 6tahun.Saya ingin memintak petolongan dari Pengurusan perumahan negara .tolong aply untuk says.sebab saya tidak tahu mcm mana nak aply HP 0164681995.sekian terima kasih

        1. aksesinfo says

          Hai..saya tak boleh applykan bagi pihak tuan.. nanti tuan cuba hubungi Sistem Pengurusan Perumahan Negara : 03-8891 4400 / 4062 / 4014 / 4016 / 4020 / 4027 / 4055 / 4054 / 4017 / 4010. Mereka akan bantu tuan

          1. Suresh a l ratnasingam says

            Ya ok tq

        2. suriyani shafien says

          Kat kelantan ade ke rumah ppr

          1. aksesinfo says

            Ada banyak sis.. saya tengok ada kat Pasir Mas,Machang,Air lanas, batang Merbau dan Gual ipoh..
            Nanti sis register akaun ni…senang nk check https://sprn.kpkt.gov.my/

            Ni senarai projek yg ada https://teduh.kpkt.gov.my/project?scheme=PPR%20DIMILIKI

  3. TengkuRusdi Rusdi says

    [email protected] amat memerlukan sebuah rumah pertama
    MyKad 640225 03 5825

    1. aksesinfo says

      Tuan dah baca posting yang kami share tu?? kami ada share cara nak apply.

  4. rani says

    Lokasinya di mana?

    1. aksesinfo says

      Anda boleh aktifkan akaun Sistem Pengurusan Perumahan Negara (SPRN)..Dalam sistem ini anda boleh tengok kawasan mana yang masih available .

  5. Mohd.Rejab says

    Saya nak mohon daftar PPR miliki untuk beli PPR….saya dah lama sewa PPR…x ada mcm bantu beli PPR..

    1. aksesinfo says

      Dalam posting yang tuan komen ni kami ada share cara untk memohon PPR dimilik…Nanti boleh baca dan cuba untuk memohon 🙂

    2. Hashim bin ismula says

      Saya mahu memiliki dan beli rumah ppr

      1. aksesinfo says

        Boleh buat aktifkan Sistem Pengurusan Perumahan Negara dan cuba buat pemohonan. cara membuat pemohonan kami ada share dalam posting

      2. Liza says

        Saya nak sewa rumah ppr di Kuantan.
        Dimana yeww..saya ibu tunggal 2org anak.Harap dpt membantu.

        1. aksesinfo says

          Saya hanya share info kak.. nanti akak cuba buat pemohonan secara online.. aktifkan Sistem Pengurusan Perumahan Negara dan cuba buat pemohonan. cara membuat pemohonan kami ada share dalam posting

  6. Madia binti abdul razak says

    Saya mhu sewa rumah pprt saya sangat sangat memerukan mempunyai 5 orang anak tolong bah orang susah gaji kmu berdua dgan suami cukup makan ja

    1. aksesinfo says

      Boleh buat aktifkan Sistem Pengurusan Perumahan Negara dan cuba buat pemohonan.

  7. Morius Pernama says

    Kalau yg suda tinggal 10 tahun di ruma PPR di sewa, bole ka status sewa itu di tukar ke status di milik?

    1. aksesinfo says

      Tuan boleh rujuk semuala degan Sistem Pengurusan Perumahan Negara

    2. Dila says

      Assalamualaikum bleh taya area n.9 bleh isi permohonan ke??

      1. aksesinfo says

        Rumah PPR ada 1 Malaysia. Boleh rujuk Skim Pengurusan Perumahan Negara. Sis daftar kat website ni ye https://sprn.kpkt.gov.my/

  8. shah says

    sy nak beli rumah ppr…xpernah merasa rumah sendiri usia makin hari makin tua..anak2 kecik2..😢

    1. aksesinfo says

      nanti tuan cuba apply rumaah PPR tu..Dalam posting tu.. kami ada share cara nak apply secara online

    2. Punitha says

      Saya nak mohon rumh sewa beli area melaka.

      1. aksesinfo says

        Nanti boleh check skim rumah pertamaku atau BSN myHome..mungkin 2 skim ni bersesuaian dgn sis

    3. Azura says

      Saya ade mohon sejak tahun 2016 lagi sampai skrg belom dpt rumah lagi.mcm mana nak percepatkan proses dapatkan rumah ? Boleh tolong saya ke ?kalau boleh sila hubungi saya 01137917769

      1. aksesinfo says

        Sis memenuhi syarat pemohonan ye? jika ya cuba hubungi pihak skim pengurusan perumahan negara untuk mendapatkan penjelasan 🙂

  9. Mohamad Khairul Riduan wong Abdullah says

    Ada susah sikit nak isi borang online tu.nak minta pengesahan isteri tak kerja bagai…past tu nak pengesahan…masuk pdf nk buat report CTOS bebayar…

    1. aksesinfo says

      prosedure nak buat pinjaman mmg agak rumit tuan sbb pihak bank nak keluarkan jmlah pinjaman yg besar utk kita.Harap tuan faham 🙂

    2. Shanuim says

      Saya ada mengisi log masuk pemohon tapi tersalah isi alamat email…jadi tak dpt nk aktifkan akaun…sbb dia hantar ke email yg tersilap isi..tu…mcm mna nk betulkn blk

      1. aksesinfo says

        Boleh hubungi Sistem Pengurusan Perumahan Negara : 03-8891 4400 / 4062 / 4014 / 4016 / 4020 / 4027 / 4055 / 4054 / 4017 / 4010

        1. malik says

          saya tiada runah, sy prlukan rmh

          1. aksesinfo says

            Boleh cuba buat pemohonan rumah PPR secara online.. Cara buat pemohonan kami ada share dalam posting ni 🙂

  10. Zarida bte adam says

    Saya nk memiliki umah sndri utk² masa akn dtg sekira ye sy tiada nti….ne asyik sewa je…nk jgk umah sndri umur semakin meningkat..

    1. aksesinfo says

      Sebenarnya banyak skim premuhan yangm kita boleh cuba apply.contonya
      Skim Rumah Pertamaku (SRP)
      Program Perumahan Rakyat (PPR)
      BSN MyHome (Program Perumahan Rakyat)
      Profram Rumah Mesra Rakyat (Plus)

      Dalam blog ni kami ada share cara utk memohon program ni. Nanti boleh cuba baca ye. Saya doakan pemohonan anda berjaya.

  11. Mohd azahar bin adnan says

    Saya berhasrat dah lama pendam ingin memiliki rumah kediaman sendiri, skrg ini masih menyewa umor dah lepasi 55tahun masih lgi tidak ada rumah sendiri, asyik menyewa je tak tahu smpi bila. Klu ada umah sendiri kat sedap blh lah anak anak dan isteri tak perlu lah menyewa lgi.

    1. aksesinfo says

      Sebenarnya banyak skim premuhan yang tuan boleh cuba apply.contonya
      Skim Rumah Pertamaku (SRP)
      Program Perumahan Rakyat (PPR)
      BSN MyHome (Program Perumahan Rakyat)
      Profram Rumah Mesra Rakyat (Plus)

      Dalam blog ni kami ada share cara utk memohon program ni. Nanti boleh cuba baca ye. Saya doakan pemohonan tuan berjaya.

  12. Shanuim says

    Saya ada mengisi log masuk pemohon tapi tersalah isi alamat email…jadi tak dpt nk aktifkan akaun…sbb dia hantar ke email yg tersilap isi..tu…mcm mna nk betulkn blk

    1. aksesinfo says

      Boleh klik button “hubungi kami” di bahagian log masuk

    2. Dila says

      Assalamualaikum bleh taya area n.9 bleh apply ke?? Sye tiada rumh cme menyewa shja…

      1. aksesinfo says

        Rumah PPR ada 1 Malaysia. Boleh rujuk Skim Pengurusan Perumahan Negara. Sis daftar kat website ni ye https://sprn.kpkt.gov.my/

  13. Liza says

    Saya nak sewa rumah ppr di Kuantan.
    Dimana yeww..saya ibu tunggal 2org anak.Harap dpt membantu.

    1. aksesinfo says

      Nanti sis aktifkan Sistem Pengurusan Perumahan Negara dan cuba buat pemohonan. cara membuat pemohonan kami ada share dalam posting

  14. Rahmah yusup says

    Saya nak mohon sewa beli area kl adakah?

    1. aksesinfo says

      Area KL ada kak.. nanti aktifkan Sistem Pengurusan Perumahan Negara dan cuba buat pemohonan. cara membuat pemohonan kami ada share dalam posting

  15. grace says

    i wnt applt this house for buy

    1. aksesinfo says

      Boleh baca posting yg kami share sampai habis dan aktifkan akaun Sistem Pengurusan Perumahan Negara untuk lihat lokasi mana yang masih available

  16. grace says

    saya nak sewa beli area subang atau bandar sunway

    1. aksesinfo says

      Boleh baca posting yg kami share sampai habis dan aktifkan akaun Sistem Pengurusan Perumahan Negara untuk lihat lokasi mana yang masih available

      1. Nur mashita says

        Daftar

        1. aksesinfo says

          Kalau layak nanti boleh cuba apply

  17. Tony says

    Rumah pertama

    1. aksesinfo says

      tuan nk tnya tentang rmh PPR ye

  18. Sabri bin ibrahim says

    Saya ada rumah,tapi tak sempat byar habis suami pencen & hutang dngan bank ada lagi,skarang ni saya keje kat kantin sekolah..kalo nak mohon boleh tak ye.

    1. aksesinfo says

      Kalau ikut rumah PPR khas utk pemohon yg masih blm mempunyai rumah .. Rumah yg masih belum habis bayar tu sis tengah duduk sekarang ye

  19. Siti noor azlina says

    Mcm mana nk mohon boleh tlg sy

    1. aksesinfo says

      Boleh rujuk Skim Pengurusan Perumahan Negara. Sis daftar kat website ni ye https://sprn.kpkt.gov.my

    2. Yusuf iskandar says

      Nak tnya…saya tengah isi permohonan ini..tp bahagian dokument salinan CCRIS/CTOS tu ape ye…saya tiada hutang atau blacklis nama…

      1. aksesinfo says

        walaupun tuan tak ada hutang.. pihak bank perlukan salinan CCRIS/CTOS untuk memastikan tuan betul2 clean.. nanti boleh google cara nak dapatkan salinan CCRIS/CTOS tu..

  20. Dila says

    Assalamualaikum bleh taya area n.9 bleh isi permohonan ke??

    1. aksesinfo says

      Rumah PPR ada 1 Malaysia. Boleh rujuk Skim Pengurusan Perumahan Negara. Sis daftar kat website ni ye https://sprn.kpkt.gov.my/

  21. YENYINFAH says

    Saya ingin rumah PPR di bina atas tanah lot sendiri.

    1. aksesinfo says

      rumah PPR yang kami share ni khas utk rumha yg sudah dibina oleh pemaju.. utk skim rumah yg dibina atas tanah sendiri kena apply skim perumahan lain

      1. YENYINFAH says

        Tuan, sila beri saya website skim perumahan untok bina rumah atas tanah sendiri.

  22. Yusuf iskandar says

    Nak tnya…saya tengah isi permohonan ini..tp bahagian dokument salinan CCRIS/CTOS tu ape ye…saya tiada hutang atau blacklis nama…

    1. aksesinfo says

      Boleh check online berkenaan CCRIC dan CTOS

Leave A Reply

Your email address will not be published.